Pasif Gelir Yollarının Rehberliği

Akaryakıt İstasyonu – Benzinlik Açmak ve Gerekli Belgeler

Akaryakıt İstasyonu

Akaryakıt istasyonu yani benzinlik açmak isteyen girişimci ve yatırımcılar için lüzumlu bütün bilgiler rehberimizde yer almaktadır.

Türkiye’nin her noktasına yayılmış aşağı yukarı 15 bin akaryakıt istasyonu bulunuyor. Yüksek ana para isteği bulunan ve gene yüksek potansiyel içeren bir iş fikri olarak benzinlik açmak istiyorsanız; gereksinim duyduğunuz bütün bilgilere yer vermeye çalışacağız.

Türkiye’de etkenlik yayınlayan aşağı yukarı 80 akaryakıt işletmesine bağlı olarak etkenlik yayınlayan 15 bine yakın akaryakıt istasyonu bulunmaktadır. İşletmelerde araçlar için benzin, motorin ve LPG yakıt seçenekleri müşterilere sağlanıyor. 7 gün 24 saat aleni olan benzinlikleri oluşturmak yüksek ana para isterken, işletmeyi kurduktan birkaç ay sonrasında ciddi iş kütlesi sağlanması imkanı elde edilebilmektedir.

İŞ PLANI HAZIRLAYIN

Ülkemizde bir akaryakıt istasyonu açmak kapsamlı bir iş fikridir. Standart olarak bir iş kurma adımları ile bir benzinlik açamazsınız. Kapsamlı olarak ele almalı ve kesinlikle bir iş planı hazırlamanız gerekir.

Akaryakıt istasyonu için bir iş planını hazırlarken, benzinliğin nereye kurulacağı, resmi işlemler, akaryakıtların nereden alınacağı, nakliye ve ana para gibi mevzularda ayrıntılı olarak ön araştırma yapılması ve ihtimaller içerisinde problemler karşısında kesinlikle 2 planın yer alması gerekiyor.

İş planını hazırlarken en fena ihtimali ele almasanız bile kesinlikle işlerin fena gidebileceğini de hesaba katmanızı öneriyoruz. Bu sayede ayakta kalmak suretiyle daha oldukça güce haiz olacaksınız.

İLK ADIM ŞİRKETİ SEÇMEK

Ülkemizde benzinlik oluşturmak için almanız gereksinim duyulan ilk kararlardan biri ana distribütör petrol şirketini seçmektir. Ülkemizde bulunan 80 ana akaryakıt distribütör (petrol) şirketten birini seçmeniz gerekiyor. Kritik bir süreçtir ve iş hacminizin belirlenmesi konusu ile alakalı önemlidir. Potansiyeli yüksek ve ülkede sevilen bir markayı seçerseniz işiniz de bu seviyede doğrudan olarak artış elde edecektir. Çok meçhul ve insanların pek güvenmediği markalarda da vaziyet bunun tam tersi olacak.

Ülkemizde mühim potansiyele haiz şirketlerden birinden bayilik almak kuşkusuz daha yüksek şartlar istek ederken, daha ufak şirketlerden dağıtım lisansı almak daha kolaydır. Tüm fırsatları ele almak suretiyle bütün şirketlerden öneri almanızı kesinlikle öneriyoruz. Teklif alırken en mühim konulardan bir tanesi de konumdur. Bu nedenle konum tespit etmeden öneri alamazsınız.

EN FAZLA AKARYAKIT SATAN İLK 10 ŞİRKET 

Şirket                                   Pazar Payı (Yüzde)

1-Petrol Ofisi                        20,39
2-Opet                                  18,33
3-Shell&Turcas                     15,81
4-Bp                                        8,68
5-Total                                     5,20
6-Aytemiz                                4,28
7-Tp Petrol                              3,92
8-Akpet                                   2,17
9-Kadooğlu Petrol                  1,74
10-Milan Petrol                       1,42

İlginizi Çekebilir;  Bu Yıl Tekel Bayi Açmak Şartları ve Maliyeti

KONUM BELİRLEYİN

Akaryakıt istasyonu oluşturmak suretiyle yapmanız gereksinim duyulan adımlardan ilki doğru bir konum belirlemektir. Akaryakıt-benzinlik istasyonları kent içerisinde kuşkusuz kurulamıyor. Şehir dışlarında ve belediyelerin izin verdiği noktalarda benzinlik kurmanız gerekiyor. Ek olarak ziraat arazileri üstünde benzinlik için ruhsat alamazsınız.

Mevzuat kapsamında akaryakıt istasyonu için en azca 1600 metrekare alana ve ana yola da en azca 50 metre cephesinin olması gerekiyor.

Son olarak akaryakıt istasyonları kent içerisindeki yollar için aynı yol üstünde birbirine en azca 1 kilometre, kent dışında ise en azca 10 kilometre uzak olması gerekiyor.

İŞLETMENİN KURULUMU

Ülkemizde benzinlik açmak isteyen girişimci ve yatırımcılar bunu genelde kendi başına tamamlayamıyor. Zira, yüzlerce işlem bulunan bu sektörde bir benzinlik açmak bir ustalaşmış işletme vasıtasıyla hem daha kolay hem de daha azca maliyetlidir. Bazı mamüllerin tekli alımlarındaki fiyatı oldukça yüksektir. Kurulum yapan yüzlerce işletmenin birinden ustalaşmış olarak akaryakıt istasyonu kurulumu için hizmet alabilirsiniz.

Türkiye’de anahtar teslim benzinlik kurulumu yapan birden fazla firma bulunuyor. Üstelik bu şirketler size bir akaryakıt istasyonunda iş geliştirme konusu ile alakalı da eşi benzeri olmayan destek sunar sağlayabiliyor.

BENZİNLİK KURMANIN MALİYETİ

Ülkemizde bir benzinlik kurmanın maliyeti takribi 600 bin liradır. Ancak bu ücrete kuşkusuz satın alınacak ya da kiralanacak olan arsanın bedeli ile benzinlik distribütör ana şirketin istek etmiş olduğu teminatlar dahil değildir. Eğer arsayı satın alacaksanız bu karşılık katlanabilir. Ek olarak benzinlik distribütörü veren ana şirketlerin bazıları 100 bin lira civarında güvence isterken, birtakım büyük firmalarda bu sayı 2-3 milyon liraya ulaşabiliyor.

PERSONEL

Ülkemizde benzinliklerde takribi olarak 5 şahıs çalışmaktadır. İlgili personelin 3’ü gündüz hem dolum hem de market için hizmet verirken, 2 personel ise geceleri hizmet sağlıyor.

Akaryakıt istasyonlarında çalışacak olan personel en azca asgari ücret maaşı almaktadır. Maliyet ve masraf hesabını daha önceden yapacaklar bu hesabı da göz önünde bulundurmalıdır.

Benzin istasyonları genelde kent dışında ya da şehire nispeten uzak noktalarda olmaları sebebiyle bu işletmelerde çalışacak olan personelin iş yerine gelirken ve evine dönerken servis ihtiyacının da bulunacağını belirtmekte fayda var.

NE KADAR KAZANDIRIYOR?

Ülkemizde benzin istasyonlarında karlılık nispet olarak düşüktür. Ancak yüksek ciro elde edilmiş olduğu için ‘sürümden kazanma’ stratejisi güdülmektedir. Türkiye’deki benzinliklerde benzin, motorin ve LPG’nin tümünde takribi kar marjı yüzde 9 civarında bulunuyor. Böylelikle günlük 50 bin lira civarında ciro yapan bir işletmenin öteki masraflar dışında net karı 4-5 bin lira civarında olacak.

Elbette akaryakıt istasyonlarında market ve yıkama hizmetleri gibi ek hizmetler bulunur ve bu hizmetler de toplam net kar için artış sağlamaktadır.

AKARYAKIT İSTASYONU PAZARLAMA VE İŞ HACMİNİN ARTIRILMASI

Akaryakıt sektörü bütün dünyanın en büyük sektörleri arasında yer almakta olup; sektörün oldukça büyük bir bölümü benzinlikler üstünden yürütülmektedir.

Bir benzin istasyonunda iş hacmini çoğaltmak için çoğu marketing ve taktiğe ihtiyacınız olacak. Peki neler yapılabilir?

– ŞEHİRE YAKIN OLUN

Genellikle çoğu şehirde kent içerisinde yeni benzinlik istasyonu için ruhsat verilmiyor. Ancak birtakım il ya da ilçelerde şehire oldukça yakın noktalar için izin alma şansınız olabilir. Şehire ne kadar yakınsanız o denli potansiyel elde edeceksiniz.

– DÖNEMEÇLERE YAKIN OLUN

Şehirlerarası yollarda, karşı şeritte bulunan bir benzinliğe geçmeniz için 20-30 kilometre gitmeniz gerekebiliyor. Bu problemle karşılaşmamak için dönemeçlere yakın noktalarda benzinlik kurmanız önerilir.

İlginizi Çekebilir;  Seyahat Acentesi Açmak

– TOPLU ALIM YAPIN

Bazı dönemlerde petrol fiyatlarının düşüşüne paralel olarak benzin tutarları düşer. Elinizde yüksek nakit bulundurup bu dönemlerde benzin stoklamanız büyük ehemmiyet arz edecek. Birçok benzin istasyonun bu günler için ciddi nakit parası ve boş depoları bulunur.

– YAVAŞ DOLUM

Benzin istasyonlarında karlılığı artırmanın en kolay yollarından biri marketteki iş hacmini artırmaktır. Benzin istasyonlarının marketinde ürün tutarları yüksektir ve bu nedenden dolayı satışlardan ciddi anlamda kar elde edilir. Market satışlarını artırmanın bir yolu da, benzin dolumunu kasti olarak yavaşlatmaktır. ABD’de çoğu benzin istasyonu, kasıtlı olarak benzin dolumunu yavaşlatmakta ve böylece insanların bu müddette markete yönelmesini sağlamaktadır.

– NAKİT İNDİRİMİ

Akaryakıt istasyonlarında kredi kartları ile masraflar oldukça yüksektir. Bu kredi kartlarında ise işletmeler takribi yüzde 2-3 banka komisyonu ödeyerek zarar ederler. İlgili komisyon tutarını bankaya ödemek yerine müşteriye yüzde 2-3’lük bir nakit indirimi uygulayarak hem nakit para elde edersiniz hem de müşterilerinizi sevinçli edebilirsiniz.

– SADAKAT PROGRAMI

Günümüzde benzin işletmelerinin çoğu bir sadakat programına sahiptir. Sadakat programı akaryakıt istasyonlarında iş hacmine doğrudan olarak tesir ediyor. Hem ana işletme tarafınca hem de kendi mahalli benzinliğiniz için bir sadakat programına dahil olmanızı öneririz.

– ONLİNEDE YER ALIN

Benzin istasyonlarında iş hacmini etkileyen unsurlardan bir tanesi de çevrimiçi platformda yer almaktır. Bir internet sitesi oluşturmak ve bilhassa Google’nin Haritalar servisinde yer almak sizin erişilebilirliğinizi ciddi düzeyde artıracak. Tüm bu işlemler için bir ajanstan yardım alabilirsiniz.

FİRMA BULUNMASI

Benzinlik oluşturmak isteyen yatırımcıların öncelikle tamamlaması gereksinim duyulan adım bir firma bulunmasıdır. Ülkemizde benzinlikler için bayilik elde eden birden fazla firma bulunuyor. Bu firmaların her birinin şartları farklıdır. Bu nedenle benzinlik için bir alan bulmadan ilkin firmaların şartlarına göz atmak daha mantıklı olabilir. Bu sayede en iyi şartlara haiz olan firma için makul bir alan bulmak daha mantıklı olabilir.

Ülkemizde benzinlik sağlayıcısı olan şirketler şöyle;

  • Opet
  • Shell
  • Petrol Ofisi
  • Total
  • BP
  • Türkiye Petrolleri
  • Lukoil
  • Aytemiz
  • Moil
  • Alpet
  • Kadoil
  • Turkuaz
  • Termo
  • Soil
  • 7Kita
  • Akpet
  • Anapet

Bu firmaların bir bölümüne ya da tamamına erişerek benzinlik için öneri almanızı kesinlikle öneririz. Bazı firmaların şartları oldukça ağırken birtakım firmalarda şartlar hem daha makul hem de karlılık daha yüksektir. Elbette benzinliklerde marka gücü de ciroyu doğrudan olarak etkileyen mevzular arasında yer almaktadır. Örnek olması açısından bir Opet benzinliği kurulduğu ilk saatten itibaren yoğun bir müşteri kitlesi elde edecektir.

BENZİNLİK ALANININ BELİRLENMESİ

Firmalar arasında alakalı bir seçim yapıldıktan sonrasında şirketin şartlarına makul bir benzinlik alanının belirlenmesi gerekiyor. Bu adımda kuşkusuz belediyelerin ve yasaların alakalı mevzuatları bulunmaktadır. Her alana benzinlik kuramazsınız.

Benzinlik olarak kullanılacak alan için yasaların alakalı mevzuatları gereği, ziraat arazisine benzinlik kuramazsınız. Bu alanın belediyeler tarafınca izin alınarak iş yeri kurulumu için onay katılması gerekiyor. Ayrıca belediyelerin oldukça büyük bir bölümü kent içlerinde yeni bir akaryakıt ruhsatı vermemektedir. Bu açıdan kent içerisinde bir benzinlik oluşturmak istiyorsanız, mevcut bir benzinliği satın almak dışında pek bir şansınız olmayacaktır.

Yine yasalar kapsamında bin 600 metrekare alandan daha düşük bir alanda akaryakıt istasyonu kuramazsınız. Ayrıca ayrıca bu alan içerisinde anayola kesinlikle 50 metre cephesinin olması ve kent içerisinde öteki benzinliklerden minimum 1 km, kent dışı yollarda ise en azca 10 kilometre uzak olmanız gerekiyor. Bazı belediyeler kavşaklara 150 metre yakınlıkta da benzinlik izni vermemektedir.

Bu şartlar dışında akaryakıt firmasının da alakalı birtakım şartları bulunabilmektedir. Bu nedenle bütün şartlara makul bir arazi bulmanız gerekiyor. Bu adımda araziyi satın almak yerine doğrudan olarak 5 ya da 10 senelik süreçler için kiralamaya da gidebileceğinizi unutmayın. Bu sayede sermayenizin büyük kısmını doğrudan olarak arsa için harcamamış olursunuz.

İlginizi Çekebilir;  YouTube Shorts ile Para Kazanma

BENZİNLİĞİN KURULMASI ve RUHSAT ALINMASI

Türkiye’de kendi başınıza benzinlik kurmanız pek mantıklı değildir. Çünkü tekli alımlarda işletmeler genelde oldukça yüksek fiyatlar vermektedir. Bu nedenle halihazırda anahtar teslim olarak mevzuatlara makul olarak benzinlik kuran işletmelerden hizmet almanızı kesinlikle fakat kesinlikle öneriyoruz. Bu sayede hem zamandan hem de paradan büyük miktarda tutum etmiş olacaksınız. Bu tür işletmeler ülkemizin her yerinde en oldukça 12 günde benzinlik kurabilmektedir.

Çok sayıda firma tarafınca anahtar teslim benzinlik kurulumu gerçekleştirilebiliyor. Bu firmaların en büyük avantajlarından bir tanesi de mevzuata makul olarak hareket etmeleridir. Bu sayede belediyelerden oldukça daha kolay bir halde çabalama ruhsatı alabilirsiniz.

Ruhsat alma işlemleri ilk etapta yorucu gibi gelebilir fakat anahtar teslim kurulum gerçekleştiren şirketler vasıtası ile takribi 1 haftada bağlı bulunduğunuz belediyeye müracaat yaparak onay alabilirsiniz. Ek olarak benzinlik istasyonlarında bulunan LPG satımı için de ek bir ruhsat almanız gerekiyor. Bu ruhsata TSE Hizmet yeterlilik belgesi ismi veriliyor. Başvurular doğrudan TSE internet sitesi üstünden de yapılabiliyor.

BENZİNLİK AÇMA MALİYETİ

Türkiye’de benzinlik açmak için takribi olarak 4 milyon liralık yatırım sermayesine gereksinim duyulmaktadır. Ancak bu meblağ çoğu koşul altında oldukça daha yüksek bir seviyeye çıkabiliyor. Örnek olması açısından Opet gibi bir firma ile anlaşırken kesinlikle 1 milyon lira civarında bir bedeli güvence olarak göstermeniz gerekiyor. Ayrıca şayet araziyi satın alacaksanız, yüksek potansiyelli 2 dönüm civarındaki bir arazinin bedeli bile 4 milyon liralık bedeli aşabilir.

Benzinlik oluşturmak istediğiniz vakit kifayetsiz ana para problemi yaşamamak için kesinlikle işe başlamadan ilkin bir iş planı hazırlamanız gerekir. Bu sayede ana para konusu ile alakalı problem yaşamaz ve bilhassa teminat-arazi bedeli hikayelerinde daha efektif hareket edebilirsiniz.

BENZİNLİK NE KADAR KAZANDIRIR? KARLI MI

Sadece Türkiye’de değil neredeyse dünyanın her yerinde benzinliklerin kar marjı birbirine oldukça yakın hatta neredeyse eşittir. Ortalama olarak benzinliklerde cirodan kar marjı yüzde 6 civarında bulunur. Bu vaziyet marketin yoğunluğu, LPG satışı ve öteki ek vasıta malzemelerin satışı ile maksimum yüzde 8 civarına kadar çıkartılabiliyor. Bu kapsamda benzinliklerde kar marjı yüksek değildir. Bu tür işletmelerden sürümden kar etmektedir.

Ortalama olarak kent dışlarında bulunan ve pek iş yapmıyor gibi gözüken benzinliklerde dahi günlük satış 20 bin lira arasında bulunur. Bu durumda takribi 600 bin lira cirodan aylık 36 bin lira net kar elde edilir. Elbette bu tutardan personel, elektrik, su ve vergiler düşürülmemiştir.

Ortalama olarak bu şekilde bir işletmede aylık net kar 20 bin lira civarında olacaktır. Elbette bu meblağ benzinlikler için en düşük rakamlar olarak göz önünde bulundurabilir. Şehir içerisinde ya da kent içerisine yakın lokasyonlardaki benzinliklerde günlük takribi ciro 100 bin lirayı bile kolaylıkla aşmaktadır.

İPUÇLARI

Benzinlik açmak isteyen yatırımcılara yapabileceğimiz en iyi öneri, doğru alanın bulunmasıdır. Eğer doğru lokasyona bir benzinlik oluşturmayı başarırsanız hangi firma ile çalıştığınızın dahi bir önemi yoktur. Özellikle şehirden ilk çıkış noktalarına yakın benzinliklerde cirolar oldukça yüksektir.

Benzinliğinizde kesinlikle güler yüzlü personel bulundurun ve bu personelin bilhassa araçların yağ, su ve akü gibi problemler konusu ile alakalı bilgi sahibi bulunmasına itina gösterin. Araç sahiplerinin genelde aynı benzinliklerden satış yapmasına itina gösterdiğini katiyen unutmayın.

Benzinliğinizde benzinin dışında LPG ve motorin satışı da yapmayı dikkatsizlik etmeyin. Ayrıca araçlar için yıkama istasyonu, hava tazyik desteği ve araçlar için motor yağı, motor suyu, silecek suyu gibi gereksinimleri da kesinlikle bulundurun. Son olarak benzinliğinizde kesinlikle takribi üstündeki bir market de oluşturmayı aklınızdan çıkarmayın.

Yoruma kapalı.