Pasif Gelir Yollarının Rehberliği

Şirket Kurma Adımları

Şirket kurma amacı bulunan birçok birey nasıl şirket kurulduğunu ve nelerin masraf olduğunu merak ediyor. Bu içerikte şirketlerle ilgili bilgiler vereceğiz.

Şirket, farklı çeşitleri bulunan ve ülkeye finansal katkı sağlayan bir yapılanma. Şirketler, kendi ürün ve hizmetlerini müşterilere satar ve devlete vergi öder. Microsoft, Alphabet, Meta, Adidas ve Asus gibi dünya genelinde popüler pek çok şirket yer alıyor. Her bir şirketin temel amacı kendi bünyesinde büyük işler başarmak. Şirket kurmak isteyen bir vatandaşın da bu bağlamda yapması gerektiği bazı şeyler bulunmakta. Öncelikle şirket türlerinden bahsedelim, ardından bir şirketin nasıl kurulduğunu açıklayıp şirketlerin genel olarak ödediği vergileri belirtelim.

Şirket Türleri

Ülkemizde birçok şirket çeşidi mevcut. Bunlardan birisi şahıs şirketleri olurken diğeri sermaye şirketleri olarak karşımıza çıkıyor. Şahıs şirketi, şahsın veya şahısların birlikte kurduğu bir şirket olarak yer alıyor. Şahıs şirketi türleri arasında adi şirket, kollektif şirket ve komandit şirket bulunuyor.

Adi şirket, 2 veya daha fazla kişinin belirli mal varlıklarını bir araya getirip kurmuş olduğu bir şirket olarak karşımıza çıkmakta. Bir diğer şirket türü olan kollektif şirket ise ortaklar tarafından kurulan bir diğer şirket türü. Bir diğer şirket türü olan komandit şirket ise 2 farklı gruba ayrılıyor. Komandite ortak yapısında sınırsız sorumluluk olurken komanditer ortak yapısında sınırlı sorumluluk bulunur.

Şirket kurma ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer şirket türü sermaye şirketleri olmakta. Bu türlerde ana para ön planda bulunur. Sermaye şirketleri arasında sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket, limited şirketi ve anonim şirket yer alır. Bu doğrultuda şirketler, kendi şirket türüne göre iş yapar.

İlginizi Çekebilir;  Açık Otopark Açmak: Ruhsat ve Kazanç Potansiyeli

Şirket Kurma Aşamaları

Şirketin kurulması için gerekli olan şeylerden birisi bir iş planı oluşturmak. Bir şirketin ne amaçla bu iş içerisinde yer alacağı ve neler yapacağı iş planı ile ortaya çıkar. İş planı ile beraber işin ne boyutlara varacağı da bu şekilde öğrenilir. Örneğin hangi alanda iş yapılacağı ve ne faaliyetleri üzerinde durulacağı belirlenmeli ve ardından gerekli adımlar atılmalı.

Şirket Kurma

Sonraki aşamada NACE kodu seçilmeli. NACE kodu, hangi faaliyetlerde iş yürütülecek ise ona göre seçilmesi gereken bir kod. Bu kod sayesinde şirketin temel amacının ne olduğu öğrenilebiliyor. Gerekli kod seçiminden sonra yapılması gereken bir diğer şey noter işlemlerine girmek.

Şirket kurma adımları arasında noter işlemlerinden de söz etmek gerekiyor. Noter işlemlerinde pek çok aşama mevcut. Bunlar arasında mali müşavir vekaletnamesi, imza beyannamesi ve şirket ana sözleşmesinin imzalanması gibi çeşitli adımlar yer alır. Bu adımların halledilmesinin ardından yapılması gereken husus iş yeri kiralama. İş yeri kiraladıktan sonra buranın şirket adresi olarak gösterilmesi gerekir. Bu aşamalarla beraber bir şirket sahibi olunabiliyor.

Şirketlerin Ödediği Vergiler

Şirket kurma öncesinde bilinmesi gereken bir diğer şey vergiler. Birçok masraf ortaya çıkar. Bunlar arasında ofis kurma maliyeti. Diğer masraflar ise aylık giderler olmakta. Örneğin ofisin faturaları buna örnek olarak gösterilebilir. Bir de vergiler bulunur. Şirketlerin ödediği pek çok vergi var fakat bu durum şirket türüne göre değişiyor.

Şirketlerin ödediği genel ücretler damga vergisi, gelir vergisi ve stopaj gibi bedeller olmakta. Gelir vergisinin ne kadar alınacağı elde edilen gelire göre veya şirket türüne göre belirleniyor. Damga vergisi ise iki kişi arasında yapılan sözleşme sonrasında ödenen bir vergi olmakta.

Yoruma kapalı.